Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tetrapak

Ik heb een rechthoekig karton van 33 cm bij 54 cm. Daarvan kun je verschillende Tetrapakken maken. Welk pak heeft de grootste inhoud?

merel
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 25 april 2005

Antwoord

q37273img1.gifEen Tetrapak is volgens mij een merknaam! Een kleine speurtocht op 't internet (wat je toch al niet moet doen om een praktische opdracht van een ander te helpen maken!) levert volgens mij het plaatje hiernaast op.

Wel nu... nu wordt het in eens toch nog een interessant probleem! Hoe kan je nu een stuk karton van 33 cm bij 54 cm zo vouwen dat je de maximale inhoud krijgt.

Volgens mij moet je dat maar eens ernstig onderzoeken aan de hand van zo'n pak. Volgens mij staan er in de koelkast thuis regelmatig van dit soort pakken...

Mijn ervaring is dat als je de hoeken uitvouwt dat je zo'n pak heel mooi plat kan krijgen...

Misschien moet je ook eens het een en het ander opmeten! Eerst de afmetingen en de inhoud als het pak intact is (de inhoud zal vaak wel ongeveer een liter zijn!) en dan nog eens meten als je 't plat maakt en dan nog een keer als je 'm open knipt.

... en je zou natuurlijk de breedte van het pak 'x' kunnen noemen, de andere afmetingen uitdrukken in 'x' en eens kijken of je niet een leuke formule kan maken voor de inhoud. Als je dat hebt, dan...

Zie optimaliseringsproblemen voor voorbeelden.

Wat denk je, lijkt dat je niet een uitstekend plan?

Daarna praten we verder...

WvR
dinsdag 26 april 2005

Re: Tetrapak

©2001-2024 WisFaq