Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tijdruimte continuum

Op de pagina 'Het ruimte-tijd continuum' (http://www.nentjes.info/Tijd/tijd-b.htm) trof ik relevante informatie met betrekking tot het beschrijven van ruimte-tijd. Er werd gesteld:

"We kunnen de weg van een lichtstraal uitgaande van de oorsprong O en arriverend in het punt P vangen in de formule r=ct, waarbij c de lichtsnelheid is. We mogen deze betrekking schrijven als c2t2=x2+y2+z2 en ook als x2+y2+z2+i2c2t2=0, waarbij i2=-1 en i=(wortel)-1" (...)
"Het interval s wordt gedefinieerd in de betrekking: s2=r2+i2c2t2 of s2=x2+y2+z2+i2c2t2."

Over deze laatste definitie vroeg ik mij iets af. Als r2 gelijk is aan c2t2, dan zou de formule voor s zijn: s2=c2t2+i2c2t2. Dit zou betekenen dat s2 gelijk is aan 0, want i2=-1; (c2t2)+ -(c2t2) = (c2t2)-(c2t2)=0. Dit is toch echter incorrect? De eigenaar van deze website reageert helaas niet op mijn mailtjes. De informatie heb ik echter op meerdere pagina's op internet gevonden dus ik ga er ergens eigenlijk wel van uit dat het zou moeten kloppen. Zou u mij kunnen vertellen hoe dit mogelijk is of wat ik verkeerd interpreteer? Alvast bedankt voor de moeite; ik hoop wat van u te horen!

Hartelijke groet!!
Marit Eisses

Marit
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 20 maart 2005

Antwoord

Beste Marit,

s2=x2+y2+z2-c2t2
= r2-c2t2
Die s2(=r2-c2t2) is gelijk aan nul indien het de voorste begrenzing van een lichtpuls betreft.
Wanneer op t=0 een lichtpuls wordt uitgezonden, bevindt op t=t de lichtpuls zich op r=ct
dus is s2=r2-c2t2=(ct)2-c2t2=0
Maar in het algemeen is s2¹0.

De theorie zal nu verder gaan door uit te leggen dat s2 een zogeheten "invariante grootheid" is.
Dwz, weet je van een bepaalde gebeurtenis de x,y,z,t coordinaten in het ene stelsel, dan weet je de waarde van s2=x2+y2+z2-c2t2 in het ene stelsel.
En die grootheid is voor dezelfde gebeurtenis die je beschouwt EVENGROOT in ieder ander (bewegend) stelsel.
Alleen de individuele waarden van x', y', z', t'worden in een bewegend stelsel anders gezien, maar de waarde van
(s')2=(x')2+(y')2+(z')2-c2(t')2 is evengroot als s2.

Alleen in het geval van een lichtpuls (en op t=0 gesynchroniseerde klokken enz.) is deze waarde van s2 gelijk aan nul.

e.e.a. kun je eventueel ook nakijken in collegedictaten die je her en der op het internet kunt vinden. Bijv:
http://www.phys.uu.nl/~nick/teaching/rlt/rlt.ps
(hier heb je wel een postscriptviewer voor nodig, een soort AcrobatReader maar dan voor postscriptbestanden. zie http://www.cs.wisc.edu/~ghost/ )

of even googlelen op "relativiteit", "special relativity" of "(special) relativity & lecture notes", etc...

succes,
martijn

mg
maandag 21 maart 2005

©2001-2024 WisFaq