Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oefeningen op identiteiten

Ik heb 2 oefeningen op identiteiten (goniometrie) waarop ik het antwoord maar niet kan vinden - heb al 10-tallen keren geprobeerd maar nog zonder resultaat.

cosa6+ sina6 = 1-3.sin2a.acos2a
TIP: (cos2a)3+(sin2a)3

(tan2a - sin2a)/(1-sin2a) = tan4a
TIP: sin2a voorop plaatsen (boven de breukstreep)

Alle oefeningen moeten vanuit het linkerlid opgelost worden zodat je het rechterlid bekomt.

Ik heb ze al via allerlei geprobeerd maar nog zonder resultaat. Wellicht zie ik een kleinigheid over het hoofd.

Alvast hartelijk bedankt!

Maes O
2de graad ASO - zondag 13 maart 2005

Antwoord

1) Werk 13=(cos2a+sin2a)3 eens uit.
Je krijgt dan:
cos6a+3sin2acos4a+3sin4acos2a+sin6a
In de middelste twee termen (met die 3'en ervoor) kun je een factor 3sin2acos2a buiten haakjes halen.....
2)
(tan2a - sin2a)/(1-sin2a)=
sin2a(1/cos2a-1)/cos2a=
sin2a((1-cos2a)/cos2a)/cos2a
lukt het dan verder?

hk
zondag 13 maart 2005

©2001-2024 WisFaq