Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Empirische, theoretisch en subjectieve kansen

Voor wiskunde moeten wij een PO maken en daarin moeten wij zetten wat een empirische, theoretische en subjectieve kans is. Alleen ik kan het nergens vinden....

natasj
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 7 maart 2005

Antwoord

Er bestaan drie soorten kansen: weet-, zweet-, en zwetskansen.

Een weetkans is een kans die je zo kunt zien of kunt uitrekenen. Wanneer je met een eerlijke dobbelsteen gooit, is de kans dat je een 6 gooit 1 op 6. Dit weet je omdat er zes mogelijke uitkomsten zijn en de kansen op deze uitkomsten even groot zijn. (=theoretische kans)

Voor een zweetkans moet je werken. Wat is de kans dat een opgegooide punaise met de punt omhoog komt te liggen? Geen idee. Je kunt de kans schatten door duizend punaises op te gooien en te tellen hoeveel er met de punt omhoog komen te liggen. (=empirische kans)

Een zwetskans is een heel ander geval. Zwetskansen worden vooral gebruikt door politici en sporttrainers: "Wat is de kans dat de minister het debat overleeft?", "Ik schat de kans op zo'n 50 procent." (=subjectieve kans)

Ooit van GOOGLE gehoord?

Zie Weet-, zweet-, en zwetskansen

WvR
maandag 7 maart 2005

©2001-2024 WisFaq