Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Brandpunt bij parabolen

Een parabool wordt gedefinieerd als de verzameling punten die even ver van een gegeven punt (het brandpunt) en een gegeven lijn (de richtlijn) afliggen.
Onderzoek voor een concrete situatie dat deze definitie een tweede graadsformule oplevert. Neem bijvoorbeeld het brandpunt F(0,3) en de richtlijn r:y=-3.

rabi a
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 23 februari 2005

Antwoord

Neem een willekeurig punt P(x,y). Je weet dan:

d(P,F)=Ö(x2+(y-3)2)
d(P,r)=y+3

d(P,F)=d(P,r)

Uitwerken en je zou iets moeten krijgen als y=...
Probeer 't maar!

WvR
woensdag 23 februari 2005

©2001-2024 WisFaq