Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Diophantus

Haaj!
Ik ben op dit moment bezig met mijn p.o. wiskunde over complexe getallen. Daarbij kwam ik ook het probleem van Diophantus tegen; hij wilde een rechthoekige driehoek met omtrek=12 en oppervlakte=7. Ik heb dit als volgt uitgewerkt: x+y+Ö(x2+y2)=12
1/2·x·y=14 dus y=14/x en dit heb ik toen ingevuld bij de omtrek en dan krijg je:
x+(14/x)+Ö(x2+(14/x)2)=12
Maar ik kom er niet uit hoe ik het nu verder uit moet werken...Zou u mij daar mee kunnen helpen?

groetjes, Saskia

Saskia
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 22 februari 2005

Antwoord

Saskia,
Schrijf Ö(x2+y2)=12-x-y en beide leden kwadrateren en vereenvoudigen. Daarna y=14/x invullen.
Succes verder.

Zie ook Wie zijn de bedenkers van complexe getallen?

kn
dinsdag 22 februari 2005

©2001-2024 WisFaq