Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Hulpmiddelen

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Plaatjes en verhalen

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat

Wiskundeleraar


\require{AMSmath}

Gooien met twee dobbelstenen

Als je werpt met twee dobbelstenen, wat is dan de kans om een dubbel aantal ogen of meer dan 9 te gooien?

A=dubbel{(1,1),(2,2),(3,3),(4,4),(5,5),(6,6)}
B= >9 {(4,6),(5,5),(5,6),(6,4),(6,5),(6,6)}
A doorsnede B ={(5,5),(6,6)}

P(dubbel meer dan 9)= ??

Geert
Student universiteit - zondag 26 mei 2002

Antwoord

De standaard aanpak is om in een tabel de mogelijkheden te zetten en te tellen welke mogelijkheden er aan voldoen.
q3371img1.gif

Er zijn in totaal 36 mogelijkheden. 6 mogelijkheden voor dubbel en 6 mogelijkheden meer dan 9, waarbij er 2 mogelijkheden dan dubbel voorkomen. Dus 6+6-2=10 mogelijkheden die voldoen.
P(dubbel of meer dan 9)=10/36

WvR
zondag 26 mei 2002

©2001-2023 WisFaq