Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansberekening

Goeiemiddag,

ik zit met een vraagstukje dat ik niet door heb.

de kans dat een man groter is dan 1.80 m is 0.1
de kans dat een vrouw groter is dan 1.80 is 0.01
een groep van 10 mensen bestaat ui 6 mannen en 4 vrouwen.
Nu moeten we de kans berekenen dat een aselect persoon van de groep die groter is dan 1.80m, een man is

Kan iemand mij aub hiermee helpen?
an x

an
Student Hoger Onderwijs België - maandag 31 januari 2005

Antwoord

Hallo, An.

Ik gebruik de standaard notatie P(A/B) := de kans op A, gegeven B.
Dit is per definitie gelijk aan P(AÙB)/P(B)
Afkorting g1.8 := groter dan 1.80m.

P(man/g1.8) = P(manÙg1.8)/P(g1.8)
= P(g1.8Ùman)/(P(g1.8Ùman)+P(g1.8Ùvrouw))
= P(g1.8/man)P(man)/(P(g1.8/man)P(man)+P(g1.8/vrouw)P(vrouw))
{dit staat bekend als de regel van Bayes}

= 0.1*0.6/(0.1*0.6 + 0.01*0.4) = 60/64 = 15/16

hr
maandag 31 januari 2005

©2001-2024 WisFaq