Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 33327 

Re: Omrekenen Gj

Tja ik ben aan het zoeken geraakt naar aanleiding van een berekening waarin de stadsverwarming (welke gegeven wordt in GJ) uitgezet wordt tegen gebruik normaal aardgas. In mijn zoektocht kom ik bij energieleverancier NUON welke op hun site schrijven dat 1 GJ ongeveer neerkomt op 45 m3 aardgas verbruik. De berekening geeft 31,25 m3 aan. Misschien wordt een joulemeter van stadsverwarming berekend met warmte (CV)(31,25) en warm water(13,75) en dat ze dan op 45 m3 komen. Tja NUON kan er ook naast zitten, ahum of hier hun winst vandaan halen.

Al met al van harte bedankt voor de snelle reactie

Paulus de Boer

Paul
Leerling mbo - donderdag 27 januari 2005

Antwoord

Aha......... De getallen die ik gebruik gaan uit van 100% rendement. Apparaten halen dat niet. Moderne apparaten halen zo'n 80% rendement. Bij stadsverwarming kom je daar zeker niet aan. Wellicht gaat de Nuon uit van een rendement van zo'n 70%, dat zou het verschil kunnen verklaren.
Voor 1 GJ aan geproduceerde warmte t.b.v. de stadsverwarming is 45 m3 aardgas nodig.

Aanvulling van Menno:
Bij de berekening van de warmtetarieven wordt door de meeste bedrijven (incl Nuon) bij de berekening van de warmtetarieven de formule uit het "tariefadvies voor de levering van warmte aan kleinverbruikers" van EnergieNed gehanteerd. Dit tariefadvies is gratis te downloaden van de site van EnergieNed (www.energiened.nl).
Er wordt hierin niet uitgegaan van theoretische ketelrendementen, maar van praktijkrendementen zoals uit een panelonderzoek blijkt.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
donderdag 27 januari 2005

©2001-2024 WisFaq