Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een meetkundige rij

U1=3 en S8=-765
Kunnen jullie mij helpen om U5 te berekenen?
Hartelijk dank

Sonja
2de graad ASO - woensdag 26 januari 2005

Antwoord

Hallo Sonja,

Je werkt met een meetkundige rij, dus U1=3 (gegeven); U2=3r als we r het quotient of de rede noemen; verdere termen zijn 3r2, 3r3,...

De som van de eerste n termen wordt dan gegeven door, en dat is een belangrijke formule:
Sn = U1 * (rn-1) / (r-1)
Uit het gegeven leiden we dus af dat:
-765 = 3 * (r8-1) / (r-1)
- 255 = (r8-1) / (r-1)

Hieruit moet je dan je r bepalen. In dit voorbeeld komt dit jammer genoeg niet goed uit. Ben je zeker van de tekens, dus dat U1 = +3 en S8 = -765? Want als een van die tekens anders is, dan klopt het wel met r=2 (dat zie je dan vrij eenvoudig in, eventueel met wat proberen).

En om dan U5 te berekenen:
U1=3
U2=3 * 2
U3=3 * 22
...

Groeten,
Christophe.

Christophe
donderdag 27 januari 2005

©2001-2024 WisFaq