Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Spel

Iemand heeft een gokspel waarbij je twee kaarten, zonder teruglegging, moet nemen. Bij twee azen, wint men 10 eur. Indien minstens 1 (van de twee) harten, dan 2 eur. En bij twee met dezelfde kleur, dan 1 eur In alle andere gevallen wint men niets...
De vraag is hoeveel de organisator van het spel moet vragen (om te mogen spelen) opdat hij per persoon 1 eur verdient.

Dus P(2e keer aas)=P(1e kaart aas)*P(2e x aas|1e kaart aas)+P(geen aas 1e x)*P(2e x aas|geen aas 1ex) dat geeft dan (met teruglegging) = (4/52)*(4/52)+(48/52)*(4/52)=4/52 (dit is de kans om 10 eur te winnen)
P(min.1x harten)= moet hier dan een onderscheid zijn tussen de kans op een harten bij de eerste trekking of die bij de tweede trekking? P(twee dezelfde kleur)=... Hier weet niet goed hoe deze kansen te bepalen.
alvast bedankt

peter
Student universiteit - donderdag 30 december 2004

Antwoord

Bij kansen, zonder terugleggen, is de hypergeometrische verdeling vaak wel handig.

Zo ook hier!

q31867img1.gif

Uiteraard kan je dat ook berekenen door uit te schrijven. Om de verwachte uitbetaling te berekenen vermenigvuldig je steeds kans met het uit te keren bedrag.

WvR
donderdag 30 december 2004

©2001-2024 WisFaq