Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Deelbaarheid door 13

Heyy
Wij zijn een opdracht aan't maken over deelbaarheid. We hebben bijna alle onderwerpen al. Het enige waar we totaal niet uitkomen is deelbaarheid door 13. Omdat het een priemgetal is lopen we een beetje vast.. kunnen jullie ons heeeeeeeeeel ajb helpen?? Groetjes Mijntje en Saskia.

Mijntj
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 20 december 2004

Antwoord

Volgens Dr.Math:
Delete the last digit from the given number. Then subtract nine times the deleted digit from the remaining number. If what is left is divisible by 13, then so is the original number.
Dat is al mooi... eens kijken of ik dat snap!

Is 2743 deelbaar door 13!?
Het laatste cijfer weglaten en dan 9·3 er af, dus 274-27=247
Het laatste cijfer weglaten en dan 9·7 er af, dus 24-63=-39
-39 is deelbaar door 13, dus 2743 is deelbaar door 13.

Of dezelfde pagina staat ook nog een andere manier:
Instead of deleting the last digit and subtracting it ninefold from the remaining number (which works), you could also add the deleted digit fourfold. Both methods work because 91 and 39 are each multiples of 13.
Bij 2743 zou dat dan zo gaan:

Is 2743 deelbaar door 13?
3 weglaten 4·3 erbij is 274+12=286
6 weglaten 4·6 erbij is 28+24=52
2 weglaten 4·2 erbij is 5+8=13
13 is deelbaar voor 13, dus 2743 is deelbaar door 13.

Handig wel..

Zie Math Tips & Tricks - Divisibility Rules

WvR
maandag 20 december 2004

©2001-2024 WisFaq