Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Mengen van wijn

Hallo ,
Een probleem :
Men mengt 10 liter wijn van 50 euro de liter met 19 liter wijn van 60euro de liter.
Vraag:
a. prijs per liter van het mengsel?
b.hoeveel liter wijn van 40 euro per liter moet men toevoegen aan het gegeven mengsel om een kostprijs van
55 euro te bekomen voor éénliter wijn?

c.Inien de wijn , bekomen in punt b), verkocht wordt aan 77 euro de liter ,welk is dan de verhouding winst/kostprijs, uitgedrukt in procent?(Wel dure wijn!!!)


Ik krijg voor punt a.:
10*50+19*60=1640 en 29 liter mengsel
Kostprijs mengsel : 1640/29= 56055 euro per liter mengsel.
Verder wat problemen .Help me please?
Groeten van Hendrik

hl
Iets anders - zaterdag 18 december 2004

Antwoord

noem het onbekend aantal liters x:

(10*50 + 19*60 + x*40)/(10+19+x)=55
55(x+29) = 40x+1640
55x+1595 = 40x+1640
15x=45
x=3
dus 3 liter van euro 40 toevoegen
De winst is 22/55*100%=40% van de kostprijs

groet

pl
zondag 19 december 2004

©2001-2024 WisFaq