Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vieta`s Substitution

Hallo,
Zouden jullie mij kunnen uitleggen hoe ze aan deze substitutie komen in de derdemachtsvergelijking
http://mathworld.wolfram.com/VietasSubstitution.html

Hoe komen ze aan x=w-P/3W
Alvast bedankt

Tho
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 6 december 2004

Antwoord

Het is zoiets als het kwadraatafsplitsen bij vierkantsvergelijkingen.
Als men x=w-p/(3w) substitueert in x3+px, komt er
(w-p/(3w))3 + p(w-p/(3w)) = w3-3w2p/(3w)+3w(p/(3w))2-(p/(3w))3+pw-p2/(3w) = w3 - (p/(3w))3.
De truc is dus dat de termen met w2 en w wegvallen (anders gezegd, de coëfficiënten van w en w2 zijn 0).
Daardoor gaat de vergelijking x3+px=q over in w3=c, met c=q+(p/(3w))3. Dat is een belangrijke vereenvoudiging, want nu vindt men w (en vervolgens x) door de derdemachtswortel te trekken uit c.
Dit heeft Vieta na veel rekenen en proberen gevonden. Of misschien heeft hij er niet eens zo lang over gedaan, want het was een slimmerik.

hr
woensdag 8 december 2004

©2001-2024 WisFaq