\require{AMSmath} Inversen Hai hai Wisfaq Een functievoorschrift voor de inverse van de sinus hyperbolicus wordt gegeven door: sinh^-1(x)=log(y+dewortel uit(y2+1)) De inverse van tgh= 0,5 log((1+y)/(1-y)) Ik weet wel wat sinh, tanh en cosh zijn, maar hoe komen ze aan hun inverse. Groejes Amy Amy Student hbo - zondag 7 november 2004 Antwoord Je functievoorschrift is niet helemaal correct : sinh-1(x) = ln(x+Ö(x2+1)) Dus met x en vooral ln i.p.v. log sinh(x) kun je schrijven als y = (ex-e-x)/2 Om te inverteren verwisselen we x en y en lossen terug op naar y : x = (ey-e-y)/2 ey - e-y = 2x Stel nu ey = z en je krijgt na vermenigvuldiging met z een vierkantsvergelijking : z - z-1 -2x = 0 z2 -2xz - 1 = 0 Hieruit vind je dat z = x ± Ö(x2+1) We nemen de oplossing met het +-teken. Dus ey = x + Ö(x2+1) waaruit y = ln(x + Ö(x2+1)) Als je weet dat tanh(x) = (ex-e-x)/(ex+e-x) kun je hieruit op dezelfde manier zijn inverse afleiden. LL zondag 7 november 2004 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hai hai Wisfaq Een functievoorschrift voor de inverse van de sinus hyperbolicus wordt gegeven door: sinh^-1(x)=log(y+dewortel uit(y2+1)) De inverse van tgh= 0,5 log((1+y)/(1-y)) Ik weet wel wat sinh, tanh en cosh zijn, maar hoe komen ze aan hun inverse. Groejes Amy Amy Student hbo - zondag 7 november 2004
Amy Student hbo - zondag 7 november 2004
Je functievoorschrift is niet helemaal correct : sinh-1(x) = ln(x+Ö(x2+1)) Dus met x en vooral ln i.p.v. log sinh(x) kun je schrijven als y = (ex-e-x)/2 Om te inverteren verwisselen we x en y en lossen terug op naar y : x = (ey-e-y)/2 ey - e-y = 2x Stel nu ey = z en je krijgt na vermenigvuldiging met z een vierkantsvergelijking : z - z-1 -2x = 0 z2 -2xz - 1 = 0 Hieruit vind je dat z = x ± Ö(x2+1) We nemen de oplossing met het +-teken. Dus ey = x + Ö(x2+1) waaruit y = ln(x + Ö(x2+1)) Als je weet dat tanh(x) = (ex-e-x)/(ex+e-x) kun je hieruit op dezelfde manier zijn inverse afleiden. LL zondag 7 november 2004
LL zondag 7 november 2004
©2001-2024 WisFaq