Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking oplossen

Hoe los ik de volgende vergelijking op?

x·0.5^(7200/x) = 200

Grard
Student hbo - maandag 1 november 2004

Antwoord

Beste Grard,

Deze vergelijking is helaas niet exact algebraïsch oplosbaar.
Dat komt omdat de x ook nog eens in de exponent van de macht zit en daarom haalt log(ab) = log(a) + log(b) niet zoveel uit, je zit dan nog met een log(x).
Je kunt 'm wel meetkundig oplossen m.b.v. een grafiek, of via een benadering via grafische rekenmachine (mb.v. solve). Of een benadering via Newton-Raphson bijvoorbeeld.
Je krijgt bij benadering x = 2115,728738.

Davy
maandag 1 november 2004

©2001-2024 WisFaq