Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Euclidisch algoritme

Hallo Wisfaq,

Ik wil graag ggd(135-14i,155+34i) berekenen via de Euclidische algoritme.Maar ik begrijp niet hoe dat moet.Het lukt me wel om de ggd te berekenen via expliciete priemfactorisatie in Z[i] (Z de integers).Ik heb zelf het volgende,

155+34i=1*(135-14i)+(20+48i)
135i-14i=6(20+48i)+15-302i)
20+48i=(15-302i)+(5+350i),
maar als ik zo door ga klopt er niets van.

Vriendelijke groeten,

Viky

viky
Student hbo - maandag 11 oktober 2004

Antwoord

Het algoritme werkt bijna net als in de natuurlijke getallen. Je deelt met rest: telkens doe je a=qb+r met 0rb.
In het complexe geval doe je ook een deling: a+bi=(p+qi)(c+di)+(r+si) waarbij de rest, dat is dus r+si, moet voldoen aan r2+s2c2+d2 (of r=s=0). Dit geeft, net als in het gewone geval een dalend rijtje natuurlijke getallen en dat garandeert dat het proces een keer stopt.
Zie de link hieronder voor wat meer informatie

Zie PlanetMath over Euclidische valuaties

kphart
donderdag 14 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq