Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische vergelijkingen

Ik wil graag algebradisch de volgende vergelijking oplossen:
2 cos2(a) - sin(a)cos(a) -1 = 0

Ook lukt het mij niet om de coordinaten van alle snijpunten van de parabool
y= 0.300X2 - 0,180X - 0,873 met de cosinusfunctie y=cos X te vinden

Ik hoop dat U mij verder kunt helpen

Bijvoorbaat dank,

Lisette

Lisett
Student hbo - woensdag 6 oktober 2004

Antwoord

1)
Ik neem aan dat je bekend bent met de formules:
cos(2t)=2cos2(t)-1 en
sin(2t)=2sin(t)cos(t).
De vergelijking 2 cos2(a) - sin(a)cos(a) -1 = 0
kun je nu herschrijven tot
cos(2a)-1/2sin(2a)=0
2·cos(2a)=sin(2a)
tan(2a)=2
Dus
2a=arctan(2)+k$\pi$
a=1/2arctan(2)+1/2k$\pi$

2)De vergelijking:
0.300x2 - 0,180x - 0,873=cos(x) valt niet algebraisch op te lossen.
Gebruik dus b.v. een grafische rekenmachine of computerprogramma om de oplosssingen te benaderen.

hk
woensdag 6 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq