Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Hulpmiddelen

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Plaatjes en verhalen

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat

Wiskundeleraar


\require{AMSmath}

Nummerborden met 4 cijfers en 2 letters

Hoe kan ik een formule maken om te berekenen hoeveel nummerborden er mogelijk zijn met bijv. 4 cijfers en 2 letters?

Felix
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 18 april 2002

Antwoord

Een formule lijkt me niet erg zinvol, maar je kunt het aantal mogelijkheden wel uitrekenen. Op de vraag 'In precies die volgorde dus 12-44-AB of mag 1A-4B-22 ook?" schreef je 'je kan allebei de varianten gebruiken, het maakt niks uit'.

Dit laatst is (helaas) niet juist. Als elke permutatie met 4 cijfers en 2 letters is toegestaan dan is het aantal mogelijkheden:

$
A = {6 \choose 2} \cdot 10^4 \cdot 26^2 = 101.400.000
$

Als alleen 12-AB-44 e.d. zijn toegestaan (dus twee groepjes van twee cijfers en een groepje van twee letters) is het aantal mogelijkheden:

$
A = 3 \cdot 10^4 \cdot 26^2 = 20.280.000
$

En als je alleen precies die volgorde toestaat (dus bijv. 12-44-AB) dan is het aantal mogelijkheden slechts:

$
A = 10^4 \cdot 26^2 = 6.760.000
$

Dus ik bedoel maar...

WvR
vrijdag 19 april 2002

©2001-2023 WisFaq