Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Drie limieten

Hallo,

Ik ben aan het werk met het boek CAlculus en ik begrijp het volgende voorbeeld niet.

Find lim ((√t2+9)-3)/t2. Onder lim staat: t$\to$0
De uitwerking die ze geven is de volgende:

lim ((√t2+9)-3)/t2= ((√t2+9)-3)/t2Ä((√t2+9)+3)/((√t2+9)+3).
= lim (t2+9)-9/t2((√t2+9)+3)
= lim t2/t2((√t2+9)+3)
= lim 1/((√t2+9)+3)
= 1/(√lim(t2+9))+3
= 1/(3+3)
= 1/6

onder de lim staat overal t$\to$0

Kunt u uitleggen waarom ze in de eerste stap lim ((√t2+9)-3)/t2= ((√t2+9)-3)/t2Ä((√t2+9)+3)/((√t2+9)+3)?

De volgende sommen kom ik ook niet uit:

1: lim v2+2v-8/v4-16
(onder lim staat v$\to$2)

2: lim ((√x+2)-(√2x))/x2-2x
(onder lim staat x$\to$2)

Ik hoop dat u deze sommen kunt uitleggen.

In ieder geval ontzettend bedankt.

Brechtje

Brecht
Student hbo - zaterdag 28 augustus 2004

Antwoord

1)
(√(t2+9)-3) en t2 worden beide nul voor t=0.
Je wilt dus proberen 0/0 kwijt te raken.
We gaan nu op een slimme manier met 1 vermenigvuldigen:
(√(t2+9)+3)/(√(t2+9)+3) is gelijk aan 1, toch?
Waarom is dit slim?
(√(t2+9)-3)·(√(t2+9)+3) is
(t2+9-9)=t2 zoals je in de verdere uitwerking kunt zien.
Je kunt nu t2/t2 tegen elkaar wegdelen en klaar is klaas...

2)
Ik neem aan dat er staat: (v2+2v-8)/(v4-16)
Ook hier ontstaat weer 0/0. Teller en noemer ontbinden in factoren:
v2+2v-8=(v+4)(v-2)
v4-16=(v2-4)(v2+4)=(v-2)(v+2)(v2+4)
Dus:
(v2+2v-8)/(v4-16)=((v+4)(v-2))/((v-2)(v+2)(v2+4))
Nu verder overeenkomstige factoren in teller en noemer tegen elkaar wegdelen, etc....

3)Zelfde truc als bij de eerste vraag, maar nu vermenigvuldigen met:
(√(x+2)+√(2x))/(√(x+2)+√(2x)),
probeer maar!
(P.S. x2-2x=x(x-2) )

hk
zaterdag 28 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq