Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijzen formule

Hallo
Ik heb nog een dringende vraag voor jullie: een firma levert cilindrische openluchtzwembaden op maat. De bodem kost 30 euro per m2, de opstaande wand 20 euro per m2. Ik wil een zwembad van 150 m3 laten maken. De bouwkosten b van het zwembad kunnen uitgedrukt worden in functie van de nog te kiezen hoogte h van het zwembad.

Toon aan dat bij benadering b(h)=4500/h+868Öh

ik heb geen idee hoe ik hieraan moet beginnen :(
Kunnen jullie mij alstublieft helpen???

Heel erg bedankt!

Thomas
2de graad ASO - zondag 13 juni 2004

Antwoord

Kies hoogte h dan wordt de oppervlakte van de bodemcirkel 150/h (vanwege die inhoud)
De kosten van de bodemcirkel zijn dan 30·150/h
Verder weet je dat opp bodemcirkel = p·r2=150/h
Dan geldt voor de straal van de bodemcirkel r2=150/(p·h)Þ r= 6,909883/Öh
Omtrek cirkel wordt 2·p·r=43,416075/Öh
De oppervlakte van de buitenwand is dan h·43,416075/Öh. Uitwerken en vermenigvuldigen met de kosten (€20 per m2) levert de rest van het antwoord.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zondag 13 juni 2004

©2001-2024 WisFaq