Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepaal f(x)

Hoe moet je tewerk gaan moest volgende vraag gesteld worden op mijn komend examen.
Bepaal f(x)=x2+ax+b zodat f(x) deler is van zowel g(x)=x4+6x2+25
als van h(x)=3x4+4x2+28x+5
greetz

jetten
Student Hoger Onderwijs België - zondag 2 mei 2004

Antwoord

In theorie bepaal je de wortels van de 2de graadsvgl f(x).
Pas dan de reststelling toe met telkens elk van beide wortels op elk wan beide functies g(x) en h(x).

De wortels dus invullen en =0.
Je bekomt 4 vgl met 2 onbekenden. Of er oplossingen zijn??
Ik reken er niet naar hoor.

VERVOLG:
de oplossing van je vraag is: a=-2 en b=5.
Je kan ofwel Derive de ontbinding in factoren laten maken... of zonder ICT gaat het als volgt:
x4+6x2+25 = (x2+ax+b)(cx2+dx+e)
3x4+4x2+28x+5 = (x2+ax+b)(fx2+gx+h)

Reken alles uit en stel de overeenkomstige coëfficiënten aan elkaar gelijk.
Je krijgt 10 (niet-lineaire) vgln met 8 onbekenden maar schijnbaar is het op te lossen... met veel geduld....
Probeer het eens....

Frank

FvE
maandag 3 mei 2004

©2001-2024 WisFaq