Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Moeilijke limiet

hoi,

Er wordt me gevraagd de volgende limiet op te lossen, maar ik raak er niet wijs uit... kan je me helpen?

lim(3^x+1)^(1/lnx)

Dank bij voorbaat!!!!

Groetjes, Kristof

kristo
Student universiteit België - maandag 22 maart 2004

Antwoord

Hallo Kristof,

Voor negatieve x-waarden is de uitdrukking niet gedefinieerd wegens de ln.

Voor x naar 0 gaand staat er 20=1

Voor x naar 1 maar kleiner dan 1 staat er 4-¥=0

Voor x naar 1 maar groter dan 1 staat er 4+¥=¥

Voor x naar ¥ staat er ¥0 wat een onbepaaldheid is. Dus ik veronderstel dat je die limiet wil?

Als je een uitdrukking hebt met een grondtal en een exponent waarbij in allebei een x voorkomt, is het meestal een goed idee om de uitdrukking f(x) te herschrijven als eln(f(x))

Dit omdat de ln de eigenschap heeft dat de exponent naar beneden wordt gehaald, want:
ln(ab) = b*ln(a)

Als je dat hier doet, kom je op e^((ln(3x+1))/ln(x))

Dit is e¥/¥ dus nog steeds onbepaald, maar nu kan je wel de regel van de l'Hôpital toepassen op de exponent. Dit brengt je op e¥ en dus is het antwoord ¥, wat ook duidelijk blijkt als je de grafiek zou tekenen.

Groeten,
Christophe.

Christophe
maandag 22 maart 2004

©2001-2024 WisFaq