Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Trein

Een trein legt een bepaalde afstand af tussen 2 stations. Als hij 40 km/h rijdt komt hij 10 minuten te laat. Als hij 30 km/h rijdt komt hij 16 minuten te laat. Wat is de afstand tussen de stations?

Kenny
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 26 juli 2001

Antwoord

Noem de afstand tussen de twee stations d en de tijd dat de trein er over doet als hij 40 km/h rijdt t.

40 = d/t of d = 40t
30 = d/(t+0,1) of d = 30(t+0,1)
40t = 30(t+0,1)
40t = 30t + 3
10t = 3
t = 0,3

d = 40 * 0,3 = 12 km
(0,3 is 18 minuten)

d = 30 * 0,4 = 12 km
(0,4 is 24 minuten)

De afstand is 12 km.

WvR
donderdag 26 juli 2001

©2001-2024 WisFaq