Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijn vinden

Ik snap het echt niet, in welk punt is de raaklijn aan de kromme met vergelijking y=x3+12 evenwijdig met de rechte a als a : y=12x+5
ik heb honderde mogelijkheden geprobeerd maar geen een was goed, ik weet het echt niet meer.
zoals ik in de vorige vraag vroeg hoe ik de afgeleide van y=x3+12 moet vinden, ik had 12x als rico van de raaklijn gepakt, maar hoe moet ik nu die punten vinden?
+ bedankt om op m'n vorige vragen te antwoorden
christope

christ
1ste graad ASO-TSO-BSO - zaterdag 13 maart 2004

Antwoord

Je moet dus de punten zoeken waar de raaklijnen evenwijdig zijn met de rechte y = 12 x + 5.

Je weet dus dat de richtingscoëfficiënt van de raaklijn gelijk moet zijn aan 12 (niet 12x!). Zoek dus de afgeleide van de functie en bepaal de waarden van x waarvoor deze afgeleide gelijk is aan 12.

Iedere waarde van x levert een raakpunt op; vul deze x-waarde in in de vergelijking van de kromme om de volledige coördinaat van het raakpunt te vinden.

Je zult 2 raakpunten vinden...

LL
zaterdag 13 maart 2004

©2001-2024 WisFaq