Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Congruenties

Hallo meneer/mevrouw,

Ik heb de volgende congruentie:
(ik schrijf x=y(moda) voor een congruentie)

x*48=1(mod80). Hoe vind ik nu de inverse x van 48 modulo 80. Als er in plaats van 80 een kleiner getal staat, bijvoorbeeld 7. Dan kun je gewoon de restklassen 1 t/m 6 van 7 voor x invullen en kijken wat het gewenste resultaat oplevert. Maar wat moet je doen als er een heel groot getal staat. Volgens mij moet je het Euclidcisch Algoritme toepassen.

Groetjes en alvast bedankt,

Viky

viky
Student hbo - dinsdag 9 maart 2004

Antwoord

Hallo Viky,

Dat klopt, je kan een algoritme gebruiken om de inverse te zoeken, maar in deze specifieke opgave zal dat niks opleveren: er bestaat geen inverse van 48 modulo 80, omdat de grootste gemene deler van 48 en 80 niet 1 is (maar wel 16).

Stel dat 48*k = 1 (mod 80)
Dus 48*k = 80*m + 1
Het linkerlid is een 16-voud, het rechterlid is een 16-voud plus 1. Die vergelijking heeft dus geen oplossingen.

Een uitwerking van het algoritme wanneer ggd = 1, kan je hier vinden.

Groeten,
Christophe.

Christophe
dinsdag 9 maart 2004

©2001-2024 WisFaq