Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Matrix en stelsels

Op het moment ben ik bezig met een Praktische Opdracht voor wiskunde over het oplossen van stelsels m.b.v. de matrix, maar ik loop een beetje vast. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.
Allereerst zou ik graag willen weten wat ik precies op de GR uitreken als ik B:rref uit het Matrix-math-menu gebruik. Dit heeft, als ik het goed heb, te maken met het vegen van rijen en kolommen, klopt dat?
Daarnaast is het ons verteld dat de Regel van Cramer ook met het onderwerp te maken heeft, met betrekking tot de eenheidsmatrix. Wat houden beiden in?

Alvast bedankt!

Groetjes,
Lieske

Lieske
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 7 februari 2004

Antwoord

Hallo Lieske,

Een eenheidsmatrix is een vierkante matrix met op de hoofddiagonaal het getal 1
en op de andere plaatsen het getal 0.

q19972img1.gif

Wanneer je de laatste kolom weglaat dan staat er een eenheidsmatrix.
In dit geval bevat de laatste kolom de oplossing van het stelsel, dus x = 2 en y = -1

q19972img2.gif

Wanneer je nu de laatste kolom weglaat dan staat er geen eenheidsmatrix.
In dit geval bevat de laatste kolom niet de oplossing van het stelsel.

Teken de grafieken van x + 2y = 1 en 2x + 4y = 3 maar eens in een rooster, dan zie je dat dit stelsel geen oplossing heeft.

wl
zondag 8 februari 2004

©2001-2024 WisFaq