Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

modulorekenen op TI-86

Hallo,

Ik ben in het bezit van een TI-86 en moet voor mijn examen de modulo kunnen berekenen.

Bv 133 mod 33
= 2197 mod 33
= 19

Kheb geen idee hoe je die mod 33 berekend!
kweet dat er toch wel paar dingen van mod rekenen op deze site staat maar geraak ik ook niet aan uit..

Hopelijk kan iemand mij helpen..

Een vriendelijke dank!!
Tom

Tom Va
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 9 januari 2004

Antwoord

modulo betekent: rest bij deling.
bijvoorbeeld:
16 mod 3 = 1
want als je 16 door 3 deelt, gaat dat 5 keer, en hou je 1 over.
Ofwel: 16 = 5·3 + 1
Een pragmatische aanpak met de TI86 zou de volgende kunnen zijn.
Je wilt 133 mod 33 berekenen.
Bereken dan 133/33
trek er het gehele deel vanaf (het deel voor de decimale punt)
vermenigvuldig het restant weer met 33.
Als de getallen niet te gek worden, lukt dit meestal wel.
Bij erg grote getallen kun je afrondingsfouten krijgen.
Je zou dan de volgende aanpak kunnen gebruiken.
Grote exponenten a^m (mod n) bereken je snel en zonder afrondingsfouten door opeenvolgend te kwadrateren. Zo krijg je a, a^2, a^4, a^8, a^16, ... (mod n).
Bijvoorbeeld:
1324 mod 33 = (132)^12 mod 33 = 412 mod 33
=(42)^6 mod 33 = 166 mod 33 = 253 mod 33 en dit is weer zonder afrondingsfouten uit te rekenen.

hopelijk ben je hiermee even geholpen.
groet,

Anneke
vrijdag 9 januari 2004

Re: modulorekenen op TI-86

©2001-2024 WisFaq