Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Poisson verdeling

In mijn cursus staan deze 2 opgaven, volgens mij moet ik deze oplossen met de poisson verdeling. Klopt dit!

opgave 1:
Een typiste maakt gemiddeld één fout per bladzijde. Geef de kans dat op drie willekeurige bladzijden van een door haar getypt document, geen enkele fout te vinden is.

opgave 2:
De kans op een ongeval op een bepaalde brug is gelijk aan 0,001. Op een toevallig gekozen dag reden er 3000 voertuigen over deze brug. Hoe groot is dan de kans dat er op die bewuste dag vijf ongevallen plaats vonden?

Groetjes
Annick

Annick
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 16 december 2003

Antwoord

Hoi,

Dat klopt. In het algemeen kan je Poisson als model gebruiken wanneer de kans op een enkele gebeurtenis gekend is en we willen weten hoe waarschijnlijk het is dat deze gebeurtenis zich een vooropgesteld aantal keer voordoet (we noemen dit typisch 'successen'). In beide voorbeelden is dit het geval.

1. De verwachte waarde n=3x1=3 fouten. We zoeken de kans op n=0 fouten.
2. De verwachte waarde n=3000x0.001=3 ongevallen. We zoeken de kans op n=5 ongevallen.


Groetjes,
Johan

PS: Op MathWorld vind je een mooie afleiding. Ik gebruikte de notatie van op deze site, alhoewel l ook veel gebruikt wordt voor die verwachte waarde.

andros
woensdag 17 december 2003

©2001-2024 WisFaq