Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische vergelijking

Los op: 3logx+2 = 3log(7-x)

Ik ben hier niet zo goed in..

AikonG
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 11 december 2003

Antwoord

Eens kijken wat hier staat:

Los op:
3log x + 2 = 3log(7-x)

Eerst gaan we die '2' schrijven als een 3log() (je zult zo zien waarom!).
Wat is a, zodat 3log a = 2?
Neem voor a=32=9.

3log x + 3log 9 = 3log(7-x)

Kan je logaritmen optellen!? Ja, zeker door die 'dingen' te vermenigvuldigen. Daar waren ze immers voor uitgevonden... Dus:

3log 9x = 3log(7-x)
9x=7-x
10x=7
x=0,7

Klaar...! Zoiets?

Kijk ook naar Rekenregels machten en logaritmen. Goede oefening: welke rekenregel gebruik ik waar en waarom?

Over de tip...

Dit is ook leuk:



Nog een leuke oefening: welke rekenregels gebruik je hier?

WvR
donderdag 11 december 2003

©2001-2024 WisFaq