Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een regel die me niet lukt

f(x) = 3log x
k(x) = 3log xÖx

Wat is het verband tussen f en k?

Ik zei:
k(x) = 3log xÖx = 3log x + 3log Öx
k(x) = f(x) + 3log Öx

Het antwoordenboek zegt:

k(x) = 3log xÖx = 3log x1,5 = 1,5 · 3logx
k(x) = 1,5 · f(x)

Ik snap beide manieren, maar wat is er fout aan de mijne (de eerste?)

Bart K
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 26 november 2003

Antwoord

Wat je schrijft is niet fout, maar nog niet af. In 3logÖx zit f(x) ook nog verscholen! Kijk maar:

k(x) = f(x) + 3logÖx = f(x) + 3log x1/2 = f(x) + 1/2·3log(x) = f(x) + 1/2·f(x) = 11/2·f(x)

..en dan kom je er ook.

WvR
woensdag 26 november 2003

©2001-2024 WisFaq