Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen vergelijking

Ik heb de volgende vergelijking:

-0.19 - x/-0.7 = -1*( (x * -0.7) - 0.49)

Hoe bereken ik nu x?

Jan
Student hbo - woensdag 5 november 2003

Antwoord

Hoewel er om het stukje -0,19 - x geen haakjes zijn geplaatst, neem ik aan dat het de teller is van het linkerlid. Zo niet, reageer daar dan nog even op.

In de eerste plaats kan de breuk in het linkerlid in teller en noemer met -1 worden vermenigvuldigd, zodat het wordt (0,19 + x)/0,7
Rechts staat er niets meer of minder dan x*0,7 + 0,49 ofwel 0,7x + 0,49.

We hebben nu dus: (0,19 + x)/0,7 = 0,7x + 0,49.

Beide leden vermenigvuldig je nu met 0,7. Je krijgt:

0,19 + x = 0,49x + 0,343 en daar kun je dan van maken:

0,51x = 0,153

Ten slotte dan x = 0,3

MBL
woensdag 5 november 2003

 Re: Oplossen vergelijking 

©2001-2024 WisFaq