Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 3036 

Re: Geschiedenis van het zestigtallig stelsel

Vanwaar het komt weet ik ook niet, maar mijn schoonbroer is Thaï en telt inderdaad volgens dat stelsel. Wij werken met het tientallig stelsel. Waarom? Omdat we tien vingers hebben! Als mijn schoonbroer telt, telt hij niet met zijn vingers maar met zijn vingerkootjes. Die telt hij met zijn duim, wat wil zeggen dat hij vier vingers telt met elk drie kootjes zodat we bij twaalf uitkomen. Ik weet niet of dat er echt iets meer mee te maken heeft maar het zou mij niet verwonderen aangezien twaalf toch onderdeel is van het zestallig stelsel

dieter
Iets anders - dinsdag 7 oktober 2003

Antwoord

Het zestigtallig stelsel kennen wij inderdaad van de Babyloniërs. Maar men gaat ervan uit dat de Babyloniërs het zestigtallig stelsel hebben overgenomen van de Soemeriërs.

Het is eigenlijk ook niet volledig correct te zeggen dat wij het zestigtallig stelsel niet gebruiken. Wij gebruiken het Babylonische talstelsel immers nog steeds voor het noteren van hoeken in graden, minuten en seconden en in onze tijdsrekening (uren, minuten,seconden).

Op de volgende website tracht men (in de tweede helft van het document) een antwoord te geven op het hoe en het waarom van het zestigtallig stelsel.
http://www-gap.dcs.st-and.ac.uk/~history/HistTopics/Babylonian_numerals.html

Els
woensdag 8 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq