Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekening van boogsinus

Hoi,

Hoe bereken ik de bgsin zonder rekentoestel?

Stel: sin(35)=0.57357... = bgsin(0.57357...)=35°

Vraag: Welke bewerkingen moet ik doen om 0.573... om te vormen tot 35° (en dit zonder de hulp van een rekentoestel). M.a.w. wat doet het rekentoestel als ik bgsin(0.573...)= intoets?

Alvast bedankt

Sven

P.S. Deze site heeft mij al veel bijgeleerd en heeft er deels voor gezorgd dat ik erg leergierig ben geworden naar wiskunde in het algemeen. Dit merk ik enkel al aan de vragen die ik stel, ze hebben geen direct doel, ik wil het gewoon weten ook al heb ik er op dit moment nog geen toepassing voor. Wat ik eigenlijk wou zeggen is: "Dank u daar voor en doe zo voort"

Sven
Iets anders - vrijdag 29 augustus 2003

Antwoord

De Arcsin (of boogsin) laat zich eenvoudig uitrekenen door gebruik te maken van de functie ArcTan (boogtg of ATAN). De formule daarvoor is:

q13849img1.gif

De functie ArcTan zit meestal standaard in elke programmeertaal ingebouwd. De ArcTan laat zich namelijk eenvoudig benaderen met een Taylorreeks:

q13849img2.gif

...en 'zoiets' laat zich makkelijk programmeren.

WvR
vrijdag 29 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq