Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Hulpmiddelen

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Plaatjes en verhalen

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat

Wiskundeleraar


\require{AMSmath}

De kledingzaak Wikamp

De ervaring leert dat er van de mensen die kledingzaak Wikamp binnenlopen er 23% overgaan tot aankoop van een kledingstuk. In een uur komen 10 mensen de zaak binnen.
Bereken in 3 decimalen nauwkeurig de kans dat:
  • geen enkele persoon tot aankoop overgaat
  • precies twee personen tot aankoop overgaan
  • minstens 3 personen tot aankoop overgaan

Het antwoordenboek geeft de volgende antwoorden:

  • 0,073, dit snap ik wel 't is 0,7710
  • 0,294 snap ik echt niet
  • 0,414, ook abacadabra voor me...

Imp
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 17 juli 2001

Antwoord

Dit is een voorbeeld van een binomiaal kansexperiment.
  • ok
  • P(x=2)= (10 nCr 2) x 0,232 x 0,778
  • P(x$\ge$3) = 1 - P(x$\le$2)
    P(x=0) zie a = 0,073
    P(x=2) zie b = 0,294
    nu alleen nog P(x=1):
    10 · 0,23 · 0,7799 = 0,2188
    P(x$\le$2) = 0,073 + 0,294 + 0,219 = 0,586
    Dus P(x$\ge$3) = 1 - 0,586 = 0,414

WvR
dinsdag 17 juli 2001

©2001-2023 WisFaq