De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Eindkapitaal bij maandelijkse inleg

S.v.p. een oplossing (i.c. FORMULE) voor in feite eenvoudige gevallen van kapitaalvermeerdering, waar nòch de Consumentenbond nòch een aantal banken raad mee wisten; van de Robeco heb ik Uw adres gekregen.
Vraag:
Als ik iedere maand 100 Euro stort op een rekening die een vaste rente van bijv. 5% (of welk percentage dan ook) geeft, hoe groot is het kapitaal dan na bijv. 12 maanden, 3 jaar, 5 jaar etc.
(Opm.: een beginkapitaal is er dus niet; ik start met 100 Euro.)

Alfred
Ouder - maandag 14 april 2003

Antwoord

Beste Alfred,

Vreemd dat ze dat bij de bank niet wisten. Ze hebben computerprogramma's daarvoor, maar ze weten niet welke berekeningen die juist doen (als je een lening wilt afsluiten kunnen ze nochtans onmiddelijk zeggen hoeveel je uiteindelijk moet betalen, en dat is gebaseerd op dezelfde formule).

Enfin: ik zal de formule geven (de uitleg bespaar ik je).

q9863img1.gif

met M = maandelijkse inleg (100 euro)
p = maandelijks interstpercentage (= Zie Maandelijkse intrestvoet?, of bij 5% een maandelijkse intrest van 0,4074124%).
n = aantal jaar (vb voor een half jaar: n = 0,5)

vb: 100 euro 12 maanden aan 5%

q9863img2.gif

12 keer 100 euro inleg + 27,26 euro intrest

Groetjes,

Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 14 april 2003
Re: Eindkapitaal bij maandelijkse inleg
Re: Eindkapitaal bij maandelijkse inleg
Re: Eindkapitaal bij maandelijkse inleg



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3