De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Functievoorschrift vinden

Hallo

ik probeer het opnieuw want toen ik het wou opsturen bleef het scherm hangen.

Ik moet de functievoorschrift van een parabool vinden met volgende gegevens:
gegeven drie niet-collinaire punten waarvan:
- één punt Sy is (dus Sy(0,c)) : A(0,3)
- twee andere punten: B(-5,2), C(-10, 7)

Ik ga ervan uit dat de symmetrie-as x=0 is en dat 3 de top is van de parabool. Dus wordt de functie y=a(x- $\alpha $ )2 + $\beta $ = $>$ y=a(x-0)2 + 3.
Met de twee andere punten maak ik een stelsel:
2=a(-5)2 + 3
7=a(-10)2 + 3
Ik vind dan a=1/15 en de functie wordt y=1/15x2 + 3
Maar dat klopt niet met de punten B en C. Ik ben niet zeker van de betekenis van Sy.
Bedankt.
Lieze

Lieze
2de graad ASO - zondag 22 september 2024

Antwoord

Hallo Lieze,

Je kunt niet zomaar aannemen dat de y-as de symmetrie-as is van elke parabool, dus ook niet van deze. Je kunt het functievoorschrift vinden door de drie punten A, B en C in te vullen in de algemene vergelijking y=ax2 + bx + c. Je krijgt dan:

Voor punt A: a·02+b·0+c=3, ofwel: 0a+0b+c=3
Voor punt B: a·(-5)2+b·-5+c=2, ofwel: 25a-5b+c=2
Voor punt C: a·(-10)2+b·-10+c=7, ofwel: 100a-10b+c=7

Uit de eerste vergelijking volgt direct: c=3. Hiermee vind je voor de twee andere vergelijkingen:

25a -5b = -1
100a-10b= 4

Los dit stelsel op om a en b te vinden.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 22 september 2024
 Re: Functievoorschrift vinden 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3