De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Oefening op matrices en stelsels

Ik kreeg een oefening op matrices en stelsels: De ene student zegt tegen de andere: ik ben tweemaal zo oud als jij was toen ik zo oud was als jij nu bent. Als jij zo oud zal zijn als ik nu ben, dan zullen we samen 54 jaar zijn.
Hoe oud zijn ze nu?

Lisa P
3de graad ASO - vrijdag 28 april 2023

Antwoord

Je kunt een tabel maken met de leeftijden 'toen, nu en later'. Neem voor de leeftijd van student 1 'toen' $t$ en de leeftijd van student 2 'toen' gelijk aan $s$. Neem aan dat er tussen 'toen' en 'nu' en tussen 'nu' en later steeds $j$ jaar zit dan krijg je de volgende tabel:

q97700img1.gif

Je kunt dan het volgende stelsel van drie vergelijking met drie onbekenden opstellen:

$
\left\{ \begin{array}{l}
t + j = 2s \\
s + j = t \\
2s + j + 2s = 54 \\
\end{array} \right.
$

Oplossen geeft je dan de waarden voor $t$, $s$ en $j$.
Zou dat lukken?

Zie De kapitein

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 28 april 2023
 Re: Oefening op matrices en stelsels 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3