De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vraagstukken

Beste ik heb 2 vraagstukken die ik moet oplossen.

1) Scoutsleider Jorne bestelt slaaptenten voor de 140 deelnemers van het zomerkamp. Leider Stefan merkt op dat als er in elke tent 1 persoon meer slaapt er 7 tenten minder moeten worden besteld. Hoeveel personen slapen er volgens Stefan in een tent?

2) De Chiro wil een aantal bedrukte sweaters bestellen voor een bedrag van 420 euro. Na wat opzoekwerk vond hij een alternatief bedrijf: voor 420 euro en voor dezelfde druk kosten de sweaters 2 euro per stuk minder en krijg je 7 sweaters meer. Hoeveel sweaters wou de chiro bestellen en voor welk bedrag?

maxime
2de graad ASO - zaterdag 18 maart 2023

Antwoord

1) Jorne komt uit uit $140=t\times s$ ($t$ is het aantal tenten, het aantal scouts per tent); Stefan komt dus uit op $140=(t-7)\times(s+1)$. Als je dat gelijk stelt en uitschrijft vind je $420=420+t-7(s+1)$, en dus $t=7(s+1)$.
Je moet dus twee delers $t$ en $s$ van $420$ vinden met $420=t\times s$ čn $t=7(s+1)$. De mogelijk paren $(s,t)$ zijn $(1,140)$, $(2,70)$, $(4,35)$, $(5,28)$, $(7,20)$, en $(10,14)$. Als je goed kijk voldoet het paar $(4,28)$, dus $s+1=\dots$.

2) Op dezelfde manier $420=s\times p=(s+7)(p-2)$ ($s$ aantal sweaters, $p$ de prijs). Dat geeft $2s=7(p-2)$. Nu is de lijst van paren wat langer maar je vindt het juiste paar snel.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 18 maart 2023



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3