De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bepalen van alfa in formule van tangens alfa

Tangens alfa= b/a
Als voorbeeld stond er b/a = -1/1 = -1
Hoe bereken ik alfa? Want de oplossing zegt dat alfa= 135 graden

Hanne
3de graad ASO - donderdag 16 februari 2023

Antwoord

Berekenen is meestal lastig, tenzij je de arctangens-knop van je rekenmachientje gebruikt; die geeft een benadering van de hoek.
Van een paar makkelijke hoeken zijn de waarden van de tangens bekend en daarmee kun je vaak de hoeken weer mee terugvinden.
Ik teken meestal een plaatje om dat terugzoeken makkelijker te maken.
q97590img1.gif
Uit je vraag is niet helemaal duidelijk waar die $a$ en $b$ vandaan komen. Het punt is dat bij elke waarde van de tangens twee hoeken horen.
Er geldt namelijk dat de tangens periodiek is met periode $180^\circ$, of $\pi$ als je in radialen werkt.
Als de $\tan\alpha=-1$ dan kan $\alpha$ gelijk zijn aan $-45^\circ$ of $135^\circ$.
Aangezien dat laatste het antwoord was gaat het waarschijnlijk om een punt in het tweede kwadrant.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 16 februari 2023



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3