De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Maximale oppervlakte gelijkbenige driehoek

Ik heb een oefening proberen op te lossen en wou even vragen of ik het correct gedaan heb. We krijgen een vierkant met zijde 5cm en daarin een gelijkbenige driehoek AEF. Ze vragen voor welke x-waarde de oppervlakte van driehoek AEF maximaal is.

Ik heb eerst FE berekend met de stelling van Pythagoras (in driehoek EFC). Om FZ te bekomen heb ik die uitkomst gedeeld door 2. Vervolgens heb ik met Pythagoras AC berekend. Hiervan heb ik dan ZC afgetrokken (ook berekend met Pythagoras in driehoek FEC). Nadien heb ik de oppervlakteformule voor een driehoek toegepast in AEF. Ik kwam dan uit op -1/2x2+5x. Als ik dan de formule -b/2a toepas kom ik uit dat x gelijk is aan 5. Als ik 5 invul kom ik dan uit dat de oppervlakte 12,5 cm2 is.

Is dit correct opgelost zo? Of is er een makkelijkere methode?

Alvast bedankt om dit te willen bekijken!

Jo
2de graad ASO - zondag 6 november 2022

Antwoord

Ik denk dat je oplossingsmethode juist is (ik zie geen volledige berekening) maar niet de makkelijkste weg dus.

Mijn oplossing zou zijn:
Oppervlakte vierkant = 25
Daar moet af 2·0,5·(25-5x) en 0,5·x2

Dan oppervlakte driehoek = 5x-0,5·x2
Dus x=5 geeft maximum oppervlakte 12,5

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 6 november 2022
 Re: Maximale oppervlakte gelijkbenige driehoek 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3