De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Gewone integralen oplossen met dubbele integralen

 Dit is een reactie op vraag 97316 
Waar heeft u dan dubbele integralen gebruikt?

X
Iets anders - zondag 30 oktober 2022

Antwoord

In het bewijs van de Regel van Leibniz komen dubbele integralen voor. Maar ik zie nu dat je jouw integraal als een herhaalde integraal kun schrijven:
$$\frac{e^{-x}-e^{-2x}}{x}=\int_1^2e^{-tx}\,\mathrm{d}t
$$Je integraal wordt dus
$$\int_0^\infty\frac{e^{-x}-e^{-2x}}{x}\,\mathrm{d}x=
\int_0^\infty\int_1^2e^{-tx}\,\mathrm{d}t\,\mathrm{d}x
$$Dat is een integraal over een onbegrensde strook: $[0,\infty)\times[1,2]$. Verwisseling van integratievolgorde levert het antwoord.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 31 oktober 2022



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3