De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vereenvoudigen verwante hoeken

Hallo

Ik zit vast bij de volgende opgave over het vereenvoudigen van verwante hoeken: cot(a - 90°)

Ik heb een poging gedaan, maar twijfel of het wel correct is:
cot(a - 90°)
= cos(a - 90°)/sin(a - 90°)
= cos(-90° + a)/sin (-90° + a)
= cos - (90° - a)/sin - (90° - a)
= - sin a/-cos a
= tan a

Kan iemand mij helpen bij deze opgave?

Met vriendelijke groeten en alvast bedankt!

Lotte
2de graad ASO - zondag 7 augustus 2022

Antwoord

Bijna: er zit een kleine, maar belangrijke fout in. Bij de voorlaatste stap; je hebt $\cos-(90^\circ-a)$, en die is gelijk aan $\cos(90^\circ -a)$ (want $\cos(-a)=\cos a$), en dus gelijk aan $\sin a$.
Het resultaat is dus dat
$$\operatorname{cot}(a-90^\circ)=-\tan a
$$

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 7 augustus 2022



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3