De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Samengestelde interest in Excel

Wanneer bij een samengestelde rente de cumulatie beperkt wordt door een drempelwaarde, kan men dan nog steeds met een (Excel) formule het rendement na een willekeurige looptijd berekenen, zodat uiteindelijk het resultaat bekend is en het effectieve rendement berekend kan worden?

Bijvoorbeeld:

Inleg: € 10.000
Rente: 0,12%/week
Drempel: € 25

In de 3e week is de rente gecumuleerd tot €36 en wordt deze aan de hoofdsom toegevoegd.

Ik heb nu in Excel een lange tabel gemaakt om het resultaat en de effectieve rente na 53 weken te berekenen (=€10.642,81 en 6.428%).

Ik zou dit graag willen kunnen berekenen voor elke mogelijke looptijd, middels een formule. Iemand enig idee?
  • Het bestand staat HIER

Robert
Iets anders - donderdag 16 juni 2022

Antwoord

Ik heb twee functies voor je gemaakt in Excel.
Function ResultaatDrempel(inleg, weekrente, drempel, looptijd)
resultaat = inleg
cumrente = 0
For week = 1 To looptijd
rente = resultaat * weekrente / 100
If cumrente < drempel Then
cumrente = cumrente + rente
Else
resultaat = resultaat + cumrente
cumrente = rente
End If
Next
ResultaatDrempel = resultaat
End Function

Function ResultaatEff(inleg, weekrente, drempel, looptijd)
ResultaatEff = (ResultaatDrempel(...) - inleg) / inleg * 100
End Function
Je kunt dan inleg, weekrente, drempel en looptijd opgeven en dan rekent Excel uit wat je wilt weten.

q97099img1.gif

Je moet dan wel macro's aanzetten en het bestand opslaan als Excelblad met macro's. Je kunt de functies aanroepen met:
  • ResultaatDrempel(inleg, weekrente, drempel, looptijd)
  • ResultaatEff(inleg, weekrente, drempel, looptijd)
Hieronder kan je je Excelblad vinden met de macro's. Als je meer wilt weten over het definieren van functies in Excel dan staat er op 1. Som van de cijfers in Excel een voorbeeld met een korte handleiding.

Volgens mij moet het dan wel lukken?

Zie Cumulatieve Rente Berekening

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 17 juni 2022



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3