De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Nog een keer drie fiches bij roulette

Ik heb nog een vraag:
Als je 3 fiches inzet bijv: 1 op nr. 12, 1 op oneven en 1 op rood. Is dit dan de kans dat je iets wint: P(een prijs)= 1-p(even en zwart) -P( de andere 35 nummer) = 1-9/37 - ??
Ik kom namelijk niet echt uit de kans dat het balletje op nummer 12 valt? ( misschien gewoon 1/37?)

lies
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 6 april 2003

Antwoord

Eén fiche op 12, één op oneven en één op rood.

Daar komt ie... Zoals je weet is 12 rood en even. Dus er zijn in 18 oneven getallen die een prijs opleveren, daarnaast zijn er nog 9 rood (die even zijn), maar wel een prijs opleveren. Daarbij zit de rode 12 ook al. Dus zijn er van 37 mogelijke 'draaiingen' er 27 die een prijs opleveren.
P(een prijs)=27/37.

Kortom: als het moeilijk wordt, grijp je gewoon weer even terug op de kansformule (van Laplace).

P.S.
Maar... toch klopt het niet helemaal! Zie de reactie hieronder!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 6 april 2003
 Re: Nog een keer drie fiches bij roulette 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb