De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Delers van geometrische reeks met gehele getallen

Eerder plaatste ik de volgende vraag:
STELLING

n Is een natuurlijk getal.
p Is een priemgetal.

f(n,p) = 1 + n + n2 + …. + np-1

Als n = 1 mod p dan is p een deler van f(n,p)

Als d een deler is van f(n,p) èn d ≠ 0 mod p dan is d = 1 mod p

Daarop kreeg ik als antwoord:
De eerste bewering klopt: omdat n=1modp geldt n^i=1modp en dan geldt dus f(n,p)=p·1=0modp.

De tweede klopt niet: neem p=2 en n=7, dan f(7,2)=8 en 4 is een deler van 8, maar 4=0mod2.

Maar dit klopt juist wel!

Immers als n=7 en p=2 dan is n=1 mod2
De stelling zegt dan dat p een deler is en dat klopt dus.
Als p=2 dan is de stelling triviaal.

Chris
Iets anders - woensdag 23 februari 2022

Antwoord

Het antwoord op de eerste versie van de vraag was correct; de eis was immers alleen $d\neq p$.
Bij de tweede versie stond niet dat het een verbetering van de eerste was of een reactie op het eerste antwoord, ik heb toen over de verandering heengelezen en ten onrechte de vraag als `al beantwoord' aangemerkt. Inmiddels is er een nieuwe versie, met het extra gegeven dat $d$ priem moet zijn.
Laten we die dan als definitieve versie beschouwen. Het feit dat het antwoord op zich laat wachten duidt er op dat de vraag niet eenvoudig is.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 6 maart 2022



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3