De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Raakpunten aan de parabool

Beste wisfaq,

Ik kreeg zo net een oefening dat ik deze maandag moet afhebben. Maar ik snap niet hoe ik hieraan moet beginnen. Zouden jullie mij willen helpen? Hier mijn vraag:

Voor welke waarde(n) van m raakt de parabool p$\leftrightarrow$y=mx2+2x aan de rechte r$\leftrightarrow$y=x-m?

Alvast dankjewel

Nore L
2de graad ASO - zaterdag 29 januari 2022

Antwoord

Als je het snijpunt van $p$ en $r$ uit zou rekenen en dan zou eisen dat er slechts één snijpunt mag zijn dan weet je hoe het zit!

Dus gelijkstellen en dan oplossen met de ABC-formule. Zorg dat $D=0$ en klaar is Klara, Kees, Jan, Piet, Joris en Corneel...

TIP
Eén snijpunt maar wel twee oplossingen! Bij onderstaande grafiek kan je zien wat er gebeurt als je de waarde van $m$ verandert.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 29 januari 2022
 Re: Raakpunten aan de parabool 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3