De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Reuzenrad

 Dit is een reactie op vraag 92958 
Ik heb in een sessie meer geleerd dan in al m'n leerboeken en op Youtube. Geweldige teacher.appreciatie and dank.

Nog een vraagje:

Hoe kom je aan de d=7. Heeft dat te
maken met de boog van de grafiek en willekeurig gekozen of is er een andere verklaring voor?

ron
Student hbo - donderdag 2 december 2021

Antwoord

Normaal 'begint' de grafiek van sinus op de evenwichtslijn (zie de blauwe grafiek). In het voorbeeld van het reuzenrad moet je echter op het laagste punt beginnen (de rode grafiek). Als je in de formule de $t$ vervangt door $t-7$ dan verschuift de grafiek 7 eenheden naar rechts en dan (o wonder boven wonder!) begint de grafiek bij $t=0$ op het laagste punt.

In de grafiek kan je de waarde van het startpunt voor de horizontale verplaatsing aflezen bij het punt waar de grafiek stijgend door de evenwichtsstand gaat, zeg maar het 'startpunt'. Dat is hier t=7 en dat is precies de horizontale verplaatsing oftewel de waarde van $d$.

Op 3. kwadratische of tweedegraadsfunctie kan je nog even nalezen hoe dat zit met die horizontale verplaatsing.

Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 2 december 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3