De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Radius van een boog uitrekenen

Hoe bereken je de radius van een boog wanneer je alleen de booglengte weet en de afstand tussen de uiteinden van een boog?

thijs
Student hbo - zondag 21 november 2021

Antwoord

Teken een plaatje:
q92909img1.gif
Druk de booglengte $B$ en afstand $A$ uit in de straal $R$ en de halve hoek $\alpha$.
Je vindt dat
$$
\frac AB=\frac{\sin\alpha}{\alpha}
$$
Die vergelijking los je numeriek op (exact kan in het algemeen niet), en dan bepaal je $R=2B/\alpha$.

In het plaatje ligt $\alpha$ tussen $0$ en $\frac\pi2$, maar dit werkt ook als $\frac\pi2\le\alpha\le\pi$, want $(\sin x)/x$ is dalend op $[0,\pi]$.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 21 november 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3