De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Parabolen

 Dit is een reactie op vraag 92761 
Bereken de coördinaten van de top van de parabool.

sven h
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 11 oktober 2021

Antwoord

De formule is gegeven als nulpuntenformule. Dat betekent dat de parabool in de punten $(-9,0)$ en $(-1,0)$ door de $x$-as gaat. De top ligt precies in het midden van deze punten dus de $x$-coördinaat van de top is $x=-5$.

Als je $x=-5$ invult in de formule dan krijg je:

$y=(-5+9)(--5-1)$
$y=4·4=16$

Dus de top is $(-5,16)$

q92762img1.gif

Een andere manier is om de haakjes weg te werken en dan de parabool te schrijven als $y=ax^2+bx+c$. Je weet dan:

$\eqalign{x_{top}=-\frac{b}{2a}}$Dat kan ook. Wat jij wilt! Je zegt het maar...

Zie De parabool y=a(x-d)(x-e)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 11 oktober 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3